Therapie binnen - jongeren / volwassenen / koppels

Wil jij gaan kijken naar de oorzaak en niet enkel symptoombestrijding doen?
Bij Eigenwijs zit je op de juiste plaats.
Een holistische aanpak die gaat kijken naar het volledige geheel.

Voor wie? 

Vanaf 16-jarige leeftijd ben je welkom. Jongeren, volwassene, koppel.
Lichaamsgerichte therapie, gespecialiseerd in traumatherapie.

Gevolgen van trauma

  • Geen verbinding jezelf/ anderen
  • Geen gezonde relaties aangaan/behouden
  • Geen veiligheid in je lichaam
  • Zich zelf niet kunnen reguleren
  • Gesloten/ terugtrekken
  • Gevoel van niets te kunnen vertrouwen
  • Geen grenzen voelen en kunnen stellen
  • Stemmingswisselingen
  • Onzekerheid
  • Prikkelbaarheid/ opgejaagd/ woede uitbarstingen/ irritatie
  • Focus problemen/ vergeetachtig
  • Controlerend
  • Flashbacks
  • Wie ben ik?
  • Hulpeloosheid
  • Lichamelijke klachten (geen oorzaak)
  • Gevoelloosheid
  • Burn-out/ depressie
  • Eetstoornis
  • Slecht slapen
  • Verslavingen
  • Pijn en ziekte
  • Hyperactiviteit
  • Angsten / paniek

Werkwijze EigenWijs

EigenWijs stelt steeds jou voorop. Hierdoor ligt de nadruk niet op iemand laten passen in een methodiek, wel  het constant afstemmen op de noden en het moment.
Waar EigenWijs wel bewust voor heeft gekozen is een overkoepelend kader: lichaamsgerichte therapie. Hieronder vallen wetenschappelijk onderbouwde vormen van psychotherapie,  die een iemand op een holistische manier wil benaderen. Alles heeft namelijk invloed op elkaar (fysiek, spiritueel, emotioneel, mentaal, omgeving, sociaal).

Tot slot ben ik gespecialiseerd in traumatherapie (shock trauma/PTSS/vroegkinderlijk trauma/complex trauma/DIS).

Unprocessed trauma, does not just disappaer.
It is stored in your body.

Wat is trauma?

1 van de meeste uitspraken die ik hoor is: ik heb geen trauma. Zonder volledig te weten wat trauma nu juist is.
Ik hoop met deze informatie iets meer inzicht te geven over het onderwerp trauma, jezelf en anderen.

Trauma betekent letterlijk wonde. Een wonde die niet heelt met de tijd.
Enkel door de juiste verzorging kan het langzaam helen.
Helen wil niet zeggen dat het verdwijnt, maar zoals elke wonde, draag je littekens mee.

Trauma is veel ruimer dan de meeste mensen kennen.
De meeste personen kennen trauma door een heftige gebeurtenis. Dit is niet helemaal correct / compleet. Het gaat veel verder dan dat. Hier vertel ik graag meer over.

Shock trauma

Shock trauma is een eenmalige heftige gebeurtenis. Je kan er meerdere hebben meegemaakt in je leven. Bv: een auto ongeval, stress tijdens de zwangerschap van je moeder, moeilijke geboorte, plots verlies, ziekte, enz.

Niet elke gebeurtenis hoeft traumatiserend te zijn. Wat belangrijk is hoe je bent opgevangen tijdens en na het trauma. Niet de feiten tellen , wel de beleving, je draagkracht en je rugzak.

Vroegkinderlijk trauma

Vroegkinderlijk trauma is een complex geheel van langdurige gebeurtenissen tijdens de kindertijd. Het draait niet zozeer om wat er gebeurd is, maar eerder om wat er ontbrak. Het zijn vaak ervaringen die essentieel zijn voor een gezonde ontwikkeling en in een ideale situatie voor een kind zouden hebben plaatsgevonden.

Bijvoorbeeld het niet kunnen zijn wie je bent, zorgen voor je ouders in plaats van andersom, nooit ruimte hebben voor boosheid, of het ontbreken van troost wanneer nodig

Herinneringen

Bij shock trauma is er een concrete herinnering van de gebeurtenis.

Bij vroegkinderlijk trauma is er een vage of onbewust herinnering. Jonge kindjes gebruiken nog geen taal, dit is waarom ze het zich ook niet zo herinneren. Wel is er andere vorm van een herinnering een lichaamsgeheugen. Het trauma wordt gekoppeld aan fysieke en mentale klachten zonder nog concreet te weten aan welke gebeurtenis dit gekoppeld is.

Gevolgen

Shock trauma en vroegkinderlijk trauma kunnen beide even veel leed bezorgen.

Hoe jonger je was, hoe afhankelijk en hoe groter de gevolgen. Dit bepaald de kwaliteit van de hechting. Combinatie tussen shock en vroegkinderlijke trauma's zijn zeer voorkomend.

Hoe meer trauma, hoe groter de gevolgen. (post traumatische stress syndroom, complex trauma, dissociatie stoornis, dissociatieve identiteitsstoornis)

Trauma comes back as a reaction.
Not a memory.

Trauma comes back as a reaction.
Not a memory.

Waarom lichaamsgerichte therapie?

Trauma is iets wat letterlijk fysiek gebeurt, denk maar aan onze hersenen, zenuwstelsel, enz.. Het alleen als een mentaal gegeven bekijken klopt dus niet. We moeten met een holistische aanpak aan de slag.

Het gaat niet om de gebeurtenis, maar wel over de gevolgen die je lichaam ervaart. Ook wanneer het gevaar geweken is! Je wordt nog steeds getriggerd ook al ben je al lang veilig en uit de situatie.

Zenuwstelsel

Dat jijzelf en jouw zenuwstelsel niet meer kunnen reguleren na een heftige gebeurtenis is een gevolg van trauma.

Ook bij vroegkinderlijk trauma.
Baby’s zijn erg afhankelijk. Ze ervaren regulatie door het zenuwstelsel van de moeder. Als de moeder haar zenuwstelsel niet goed kan reguleren heeft de baby ook geen goede regulatie van zijn eigen zenuwstelsel.
Ook de juiste afstemming op de noden van het kind zorgt voor regulatie of juist niet, als het er onvoldoende is.

Wanneer dit niet allemaal klopt zal de veerkracht en de mogelijkheid tot regulatie beperkt zijn. Gelukkig kan zowel de veerkracht als regulatie worden verbeterd door lichaamsgerichte therapie.

Hersenen veranderen

Onze hersenen veranderen echt na trauma.Het deel van ons denken gaat offline en het voelen komt sterk online.Wat er gebeurt is een reactie. Een natuurlijk instinct om te beschermen. Nadenken zou dit proces enkel vertragen en de kans op overleven verkleinen. Het is daarom erg belangrijk om eerst in contact te komen met ons gevoel, ons lichaam.

Als ons lichaam meer kan reguleren en veiligheid kan ervaren in het hier en nu, kunnen we het denken terug gaan integreren. Zo zullen we bij triggers terug in staat zijn om ons zelf bewust te maken dat het nu wel veilig is en dat de trigger een herinnering is van toen en daar. Zonder het lichaam mee te nemen blijft de onveiligheid bestaan en zal het denken steeds te laat zijn.

Praten helpt niet altijd

Het verhaal bovenhalen kan nog meer schade brengen. Wanneer we te snel gaan, duwen we iemand juist harder in zijn trauma. Ook kan iemand praten over zichzelf alsof het over iemand anders gaat, zonder enige emotie. Dit zorgt niet voor integratie van het trauma.

Wanneer is praten alleen nog onvoldoende? Tijdens onze eerste levensjaren hebben we nood aan contact. Hiervoor is afstemming nodig van de noden. De kwaliteit van contact staat voorop tijdens de therapie en niet de methode! Het afstemmen op alles wat er is. Alsook het luisteren naar wat er niet gezegd wordt. Het verhaal (nog) kennen is geen must. De fysieke klachten wijzen de weg naar de innerlijke wijsheid.

Trauma kan er ook zijn zonder bewuste herinnering of dat de herinnering verdrongen is. Door enkel te praten kom je dus niet tot de kern.

Nieuwe goede ervaringen

Tot slot slaat ons lichaam snel nieuwe ervaringen op door ze letterlijk te ervaren. Er worden nieuwe verbindingen gelegd in de hersenen (neuroplasticiteit). Het lichaam kent geen verschil tussen een therapiesetting of het gewone leven.

Elke veilige ervaring in de therapiesetting legt dus nieuwe wegen in de hersenen en alternatieven mogelijkheden in het dagelijks leven.

Wat kan je allemaal verwachten tijdens de therapie?

Tijdens de therapie komen vele manieren van werken rond trauma aanbod maar dit zijn de belangrijkste.

Somatic experiencing

Traumatische ervaringen kunnen “vast” komen te zitten in het lichaam, waardoor een er vele fysieke en psychologische symptomen ontstaan. Bv: bij spanning krijg je altijd buikpijn, hoofdpijn, nekpijn. Enz... Via Somatic Experiencing word je begeleid om aandacht te hebben voor je lichamelijke sensaties, bewegingen en interne ervaringen. De therapeut helpt je om een gevoel van veiligheid te creëren en langzaam de fysieke en emotionele patronen die verband houden met het trauma te verkennen en los te laten. Bv: wat is de oorzaak van deze buikpijn en hoe kunnen we ons lichaam helpen om terug tot rust te komen.

Systemisch werken

Met systemisch werken ontdek je welke patronen van invloed zijn op jou. Je krijgt inzicht in hoe jij onbewust de patronen en dynamieken herhaalt uit het eerste systeem waar je ooit onderdeel van was. Namelijk het gezin waarin je geboren bent, maar ook je hele familie tot generaties terug hebben nog invloed jou. Zelfs je werk, de maatschappij en de wereld. Bv: je bent zelf snel overprikkeld, dit heeft effect op je kind en partner. Alles hangt samen, je het dus niet los van elkaar zien.

Innerlijke familie systemen

Wanneer je wie je bent, je lichaam of je emoties moet onderdrukken/wegduwen dan kan jij niet helemaal jezelf zijn. Je zal je moeten opsplitsen in verschillende delen. Sommige delen mogen er wel zijn en andere niet. Bv: Je werd nooit op de juiste manier getroost dus je ging alles alleen oplossen. Enz.. Deze delen proberen te helpen binnen hun beperkingen, maar komen niet overeen. Dit zorgt voor veel chaos en conflicten en brengen geen helpende oplossingen op lange termijn. Bv: een deel wil zo graag contact en een ander deel wil nooit meer het risico lopen om gekwetst te worden. Dit zorgt ervoor dat je niet in actie komt en ongelukkig blijft. We kunnen dit “genezen” door alle delen in contact te brengen met het liefdevolle/compassievolle volwassen deel en deze leren om samen te werken. Om samen terug een geheel te zijn, waar elk deel er mag zijn. Dit is het doel van Innerlijke familie systemen.

Opstellingen

Bij een opstelling werk je rond een vraag of een probleem waar je inzicht over wil krijgen.
De therapeut zal samen met jou kijken welke vraag dit precies is. BV: Je wil begrijpen waarom je steeds de verkeerde partner aantrekt. Opstellingen is een krachtige methode om inzicht te krijgen over onbewuste patronen. Door dit inzicht leren we op een andere manier naar dit thema te kijken en hier mogelijks anders mee om te gaan. Tijdens een sessie kan er gebruik gemaakt worden van
poppetjes, knuffels, tekening, voorwerpen, enz.. Om thema's in beeld te brengen.

Past het bij jou?

Als je graag gezellig binnen zit dan is dit een goede match.
Ook een goed gevoel hebben met mij is heel belangrijk.
Als er vragen zijn of je wil kennismaken, ben je zeker welkom voor een gratis kennismakingsgesprek.

Nadien als het juist voelt, plannen we een intakegesprek in.

Het intakegesprek

Het intakegesprek is er om kennis te maken met mij, de setting, de manier van werken, het achterhalen van noodzakelijke informatie en om de nodige vragen te kunnen stellen. 
Nadien je kan kiezen om de therapie op te starten of niet.

Sessies

Als het intakegesprek goed aanvoelde kan je beslissen om de therapie op te starten. 

Wil je graag komen kennismaken of meteen al een intakegesprek inplannen?

Praktische informatie

  • Kostprijs sessie/intakegesprek individueel €70.

  • Kostprijs sessie/intakegesprek koppel €100.

  • Geen terugbetaling mogelijk helaas.

  • De sessies starten normaal 1x/14 dagen. Indien de nood hoog is kan dit ook 1x/week. Ook kan de hoeveelheid steeds worden aangepast in samenspraak.

  • Voldoende draagkracht? Dan kunnen de hoeveelheid sessies worden afgebouwd.

  • Een sessie duurt 1 uur. Alsook het intakegesprek.

  • Hoelang de therapie zal duren is sterk afhankelijk van het individu en de nood. Dit zal ik steeds samen met jou opvolgen zodat we hier samen de meest passende beslissing in kunnen nemen.

Recensie

Mira is er altijd onvoorwaardelijke acceptatie, zonder oordeel. Dat leerde ook mij mezelf ook onvoorwaardelijk accepteren. Mira stelt zich menselijk op, in een huiselijk omgeving. Het is hierdoor erg laagdrempelig. Ik heb me op geen moment patiënt gevoeld, maar altijd een mens, in contact met een ander mens.

Mira handelt niet zomaar enkel uit de boekjes, maar kijkt wat het individu nodig heeft. Bij Mira ken ik veiligheid.

E.

 

Recensie

Ik wou mezelf nog beter leren kennen. Ontdekken wie ik ben, wat ik wil.. Na zoveel jaren voor anderen te zorgen was het tijd om mezelf weer te vinden. Ik ging al eerder naar een therapeut, psychologen en zelfs een psychiater dus ik was wat terughoudend.

Ik ging in therapie, ongedwongen stap voor stap, puur en echt, geen oordeel..
Bij Mira was het helemaal anders. Ze is jong en zo wijs! Ga mee in wat ze je aanreikt en laat je verassen hoe je jezelf weer ontmoet. Met een lach en een traan. Het is volledig veilig. Het gaat op deze plek helemaal over jou. Liefdevol en gewoon rust.

Ik zelf en mijn omgeving heeft me zien openbloeien. Mezelf ontdekken en worden. ik ben er nog niet en dat is ook niet erg. Ik heb alle tijd.

P.

 

Recensie

Door alle heftige ervaringen kon ik niet meer goed voelen en was er chaos in mijn hoofd.
Rust had mijn lichaam al lang niet meer gekend.
Langzaam komt er meer rust, en leer ik terug voelen door de therapie. Ook de chaos in mij is langzaam aan gaan liggen.
Het is is spannend en leuk tegelijk. Stap, voor stap vooruit, op mijn eigen tempo.

Nooit was ik helemaal mezelf, ik wist zelfs niet goed wie ik was.
Ik ben verbaasd maar ik heb het gevoel dat ik meer en meer mezelf wordt,
meer dan dat ik ooit was.

N.

 

Afspraken

  • Derden zijn niet welkom tijdens een sessie om de privacy/veilige omgeving te kunnen garanderen, tenzij afgesproken.
  • Alles wat verteld wordt valt onder beroepsgeheim, er is steeds recht op inzage van het verslag en inspraak.
  • Te laat aangekomen? De afspraak loopt vanaf het afgesproken uur.
  • De betaling steeds met cash/betalingsapp op het einde van de afspraak.

     

  • Bij annulering minder dan 24 uur op voorhand, wordt de helft van het bedrag aangerekend (geen uitzondering).
  • Wanneer ik geen annulatie ontvang wordt het volledige bedrag aangerekend.
  • Mira kan de afspraak annuleren door overmacht (slecht weer, ziekte Mira,..).

Contactformulier

Je gegevens

Vul onderstaande gegevens in zodat wij jou kunnen contacteren.


Hoe kunnen we helpen?

Stel gerust een vraag of laat een reactie achter.